Canadees Olympisch bobsleeteam kiest Vincent Heesemans

Wie overkomt dat nou? Als fysiotherapeut uit Loenen en Vreeland gevraagd worden voor de begeleiding van een Olympisch team; het bobsleeteam uit Canada nog wel. Een goed team bovendien. De Canadese dames wonnen tijdens de laatste winterspelen in Sotsji nog de gouden plak! De gelukkige is Vincent Heesemans en dat is geen toeval. Hij is eind november vertrokken voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Toch vraag je je even af: waarom kiest nou de Canadese bond juist deze Nederlander – recht van het platte land – voor haar bobsleeteam?

Wie wel eens bij Fysiotherapie Vreeland of in de Loenense praktijk Match 14 komt weet het: Vincent is niet zomaar een fysiotherapeut. Iedereen is hartelijk welkom maar van topsporters gaat zijn hart net iets sneller kloppen. Hij ontwikkelt voor de beste sporters programma’s met maar 1 doel: dat zij op het juiste moment de juiste prestatie kunnen leveren. Hij deed dat al eerder voor Olympische sporters. Of ze nou baanwielrennen of bobsleeën.

Snelheidsduivels
Twintig jaar geleden raakte hij betrokken bij het bobsleeën voor het Nederlandse team in het Duitse Altenberg. Snelheidsduivels in een slee die soms tot 150 km per uur kan glijden. Vincent: “Ik kwam er daar achter dat succes in de sport maakbaar is. Om met Cruijff te spreken: je ziet het pas als je het door hebt…”. Er was in Nederland weinig sportmedische kennis of literatuur aanwezig over deze sport, ondanks dat we al bobsleeën sinds 1924, vertelt Vincent. Door een samenwerking van het kleine Nederlandse met het Engelse team, kwam hij in aanraking met Engelse én Noorse bobsleeërs. “Geweldig wat ik daar zag. Die professionaliteit, die focus en kracht, en de manier van trainen…, daar heb ik deze ‘sport van piloten en remmers’ goed door leren kennen. Hierna heb ik mijzelf doorontwikkeld, steeds zoekend naar mijn eigen meerwaarde als begeleider!” onthult Vincent.

Begeleiden Canadese ploeg bij World Cup
Afgelopen november reisde hij op verzoek van de Canadese Bobsleigh Skeleton Bond, na 20 jaar opnieuw af naar Altenberg in Duitsland, vlakbij de Oost-Duitse grens. Hier ligt één van de moeilijkste bobsleebanen van de wereld. ’Canada’ begint met de eerste reeks wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Altenberg, Winterberg en Königssee. De ‘bobbers’ zijn er klaar voor. En Vincent, die zich makkelijk beweegt in nieuwe teams van sporters en begeleiders, ook! Hij heeft zich goed voorbereid. Nu is het voor hem de uitdaging om precies de juiste inspanning te vinden voor zijn ‘bobbers’, waarmee zij in optimale vorm komen en blessurevrij blijven. Hij geeft zijn volle aandacht. Vincent: “Of het nou een knie behandelen is of een kopje koffie samen drinken, om even te kunnen luchten, doet er dan niet zoveel toe. Het is vooral goed kijken naar hoe deze topsporters bewegen en heel goed naar ze luisteren”. Er komt veel meer bij kijken dan het concrete ‘mobiliseren’, tapen of, nog één van zijn expertises, acupunctuurnaalden zetten. Het is de puzzel in elkaar passen. Waar nodig zet hij zijn helikopterblik sportoverstijgend in. En juist daarvoor willen ze hem er graag bij hebben, de Canadese bond.

Zijn gezin en cliënten zullen hem dus een paar weken moeten missen. Voor vervanging in de praktijk is natuurlijk gezorgd. En als u dit leest is hij waarschijnlijk net weer terug. De Olympische Winterspelen zijn alleen pas in februari 2018 in Pyeongchang in Zuid-Korea. Moeten zijn cliënten in Loenen en Vreeland zich zorgen maken dat ze hem aan het Canadese bobsleeën kwijtraken? Zijn ogen gaan twinkelen. “Nee hoor” stelt Vincent de dorpelingen gerust, “alleen als Ajax mij vraagt…”.

Annelies Weijschedé – bron: AD/Vreelandbode

H&H Color Lab