Je gaat het pas zien als je het door hebt

Uiteraard wist ik, in een klein dorp Loenen aan de Vecht, wie Vincent Heesemans is en dat hij gespecialiseerd is in medische sportbegeleiding. Diverse keren was hij het die voor de NOCNSF olympische teams en individuele sporters begeleidde tijdens de spelen. Wat ik niet wist was hoe cruciaal zijn kennis en kunde zou zijn voor mijn eigen revalidatie waar ik nu nog volop in zit.

In februari 2020 werd ik op de N201 frontaal getroffen door een over de kop vliegende auto. Het gebeurde werkelijk in een fractie van een seconde. Alles was al gebeurd voordat ik kon reageren, remmen en of sturen. Aanvankelijk dacht ik er van af te komen met flinke spierpijn en kneuzingen en dat vooral de auto aanzienlijke schade opgelopen had. Na een aantal dagen kreeg ik continue hoofdpijn, nek-, schouder-, rug- en bekkenklachten. Ik zag het als de te verwachten na-effecten van het ongeluk en ging op aanraden van de huisarts stress release doen en naar een chiropracter.

Zelf begeleid ik mensen, directieteams en organisaties onder andere met behulp van de inzet van de wijsheid van paarden (vrije kudde). Daarvoor heb ik 20 jaar organisaties gebouwd en geleid als algemeen directeur. In diezelfde periode deed ik allerlei leiderschapsopleidingen en onder andere diverse opleidingen in trauma-behandeling. Van daaruit weet ik hoe belangrijk het is om effectieve trauma-behandeling in te zetten bij heftige gebeurtenissen en met kundige begeleiding. Ik had nu echter zelf begeleiding nodig.

De ingezette stressrelease en chiropractie hadden aanvankelijk opmerkelijk en snel effect. Toch kwamen bepaalde klachten aan de orde waar ik met Vincent over sprak. Ondanks de baat die ik had van de gevolgde behandelingen besloten we om ook zijn kennis en kunde in te zetten. Snel zag hij het grotere geheel van de lokale symptomen in mijn been, heup en rug die het hardnekkigst waren overgebleven. Hij werkte aan de totale lijn die betrokken was bij het ongeluk. Met 1 vinger op een plek op mijn achterhoofd wekte hij een reactie op die via nek, schouder, rug, bil precies op de plek uitkwam op mijn bovenbeen waar een grote blauwe plek was ontstaan na het ongeluk. De vinger op de juiste plek dus.

Het geheel bleek zo overprikkeld dat het verdoofd was waardoor het leek alsof het er niet was. De zonnebril op je hoofd die je niet meer voelt zitten legde hij uit. Niet alleen heeft hij letterlijk gouden handen. Naast dat hij altijd met een Amsterdamse noot goed gehumeurd is, is hij ook als een Sherlock Holmes aan het reconstrueren en uitdokteren hoe progressie bereikt kan worden. Voor hem was al snel duidelijk hoe de impact van circa 130 km per uur (80+50) opgevangen is door het lichaam. In de afgelopen maanden was hij ook menigmaal een mentale coach. Daar waar het mij niet snel genoeg ging of waar ondanks alle inspanningen er toch terugval was, was dat vanuit zijn ervaring “normaal”. Dat stelde ondanks het ongemak van de pijn, de frustratie en af en toe ook de wanhoop dan toch weer gerust en gaf perspectief.

De combinatie van de vakman, de onderzoeker en de mens Vincent maken dat ik veel vertrouwen heb in de begeleiding en in het bereiken van herstel(d) ZIJN. Achteraf gezien heb ik de impact van dit ongeluk zwaar onderschat en ook dat ik dacht dat ik het zelf wel kon oplossen. Ik ben blij dat ik hierin hulp heb van Match14. Ieder nadeel heb zijn voordeel, aldus zijn grote inspirator Cruyff, maar dat ga je pas zien als je het doorhebt. Ik heb dan ook direct toegezegd om mijn ervaringen tot nu toe te delen toen hij dat vroeg.

Blijf gezond maar……als je medische sportbegeleiding nodig hebt, bel Vincent Heesemans.
Voor Leiderschapsontwikkeling en organisatiebegeleiding met inzet van paarden en de kracht van de natuur bel of mail mij.
Hartelijke groet,
Paul Flapper

H&H Color Lab