Looptraining bij F-jes

IMG_5243Aan de zijlijn van het voetbalveld mag ik elk weekend aanschouwen hoe de F-jes als jonge, onbevangen en sportieve honden over het veld rennen. Samen spelen en samen de wil om te winnen. Zo leuk om dit enthousiasme en deze gedrevenheid bij de kleine koters te zien.

Inmiddels trainen de F-jes twee keer in de week. Op een leuke, speelse en professionele manier maken ze zich de voetbaltechnieken en het voetbalspel eigen. Je ziet ze ontpoppen tot echte voetballers. En wat genieten zij daar zelf van: “Kijk, mam, ik kan de bal al 4 keer hooghouden!”

Wat mij als toeschouwer opviel is dat elk F-je zo anders loopt: de een gaat als een jong hert over het veld, de ander als een olifant. Eigenlijk wordt hieraan tijdens de voetbaltrainingen nauwelijks aandacht besteed. Een kans, dacht ik.

Hoe gaaf is het als je de F-jes ook kunt aanleren hoe ze moeten lopen. Ze gaan er niet alleen beter en sneller van voetballen, ook is de kans op blessures kleiner en hebben ze bij elke sport – nu en in de toekomst – profijt van een goede looptechniek.

Toen kwam ik in gesprek met Vincent Heesemans. Ik was benieuwd naar zijn visie hierop. Als topsportbegeleider en sportfysiotherapeut was hij direct heel duidelijk: “Je kunt beter nu de F-jes een goede looptechniek aanleren, dan over een paar jaar een slecht loop afleren.”

Om de daad bij het woord te voegen, bood Vincent aan om de F-jes 5 looptrainingen te geven. Alle ouders en koters waren enthousiast. En zo hebben we samen de zeer redelijke vergoeding voor deze looptrainingen betaald.

Ongelooflijk om te zien hoe de F-jes ook elk looptip opnemen en uitvoeren. Na 5 trainingen weten ze hoe ze hun voeten en armen moeten gebruiken bij het lopen en zijn ze in staat om op een beheerste manier veel en diverse loopbewegingen te doen in de loopladder. Te gek!

IMG_5242Ik heb Vincent tijdens deze looptrainingen ervaren als een zeer professionele en leuke trainer die heel goed weet hoe je kinderen motiveert, uitdaagt en traint. En als elk F-je na afloop vraagt om nog een looptraining, zegt dat voor mij genoeg. Een groter compliment kun je niet krijgen.

Eigenlijk gun ik elk kind deze looptrainingen. Ik weet dat dat een onmogelijke opgave is. Maar stel dat je met een paar ouders of een sportclub wat geld bij elkaar kunt krijgen hiervoor, zou ik de kans pakken om deze looptrainingen via Vincent te organiseren.

Sportieve groet!
Yvette Ruts-Wolters

H&H Color Lab